Kam se hrabe Seznam, tu najdu co hledám :)
recept
č.1

Čínský biftek

  • 1kg kuřecího masa (nakrájet na nudličky)
  • 2 lžíce Solamylu
  • 2 lžičky kari
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky Podravky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku (českého raději méně)
  • 12 kapek worčestru nebo sójovky
  • 2 vejce (mohou být i tři)

V misce smícháme sypké věci a pak je vmícháme do masa. Do směsi zamícháme rozmačkaný česnek, vejce a worčestr. Povrch urovnáme a zakápneme olejem. Po rozležení z masa usmažíme na pánvi placičky.

Podáváme s hranolkami nebo vařeným bramborem, tatarkou, zeleninovou oblohou.

1kg masa postačí 8 dospělým.

recept
č.2

Indické kedgeree

  • 500g kuchané tresky bez hlavy
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 hrnek rýže (dlouhozrnná nebo parboiled, hrnek - 400ml)
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • petrželka - nať
  • vejce

Ryby pomalu 10-15minut vaříme. V kastrolu rozehřejeme olej a 3minuty na něm smažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme koření, pak hrnek rýže a přilijeme 2 1/2hrnku vody, ve které se vařily ryby, a dusíme cca 20minut. Mezitím obereme maso z ryb a po uvaření rýže jej do ní zamícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme vmíchat nadrobno nakrájenou petrželovou nať, případně 150g zakysané smetany.

Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem (2ks pro dospělého).

500g ryb postačí 3 dospělým.

recept
č.3

Kuře v jíši

  • 0.5kg kuřecích prsních řízků
  • 1 zakysaná smetana (200g, může být i větší)
  • hladká mouka
  • olej
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Kuřecí maso rozkrájíme na medailonky, zlehka naklepeme, opepříme, osolíme. V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, vložíme maso a opečeme z obou stran. Přidáme tymián, podlijeme hrnkem vody a dusíme asi dvacet minut. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, přidáme k masu a ještě povaříme. Podle potřeby dochutíme solí.

Podáváme s hranolky, pečenými bramborami nebo rýží.

Stačí pro 3 dospělé.

recept
č.4

Masová náplň na toasty

  • 500g kuřecího masa (nebo hovězí kýta)
  • 300-500g žampiónů
  • 1 cibule
  • olej
  • 200ml červeného vína
  • 300ml vody
  • malý rajský protlak (70g)
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce vody
  • 200ml kysané smetany

Na velmi drobno nasekanou cibuli 1min. osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme na nudličky nakrájené maso a smažíme dokud nezmění barvu. Přidáme houby, víno, vodu, rajský protlak, sůl a pepř. Směs uvedeme do varu a dusíme 30minut. Mouku smícháme s vodou, vmícháme do směsi a za stálého míchání uvedeme do varu. Dochutíme a vmícháme smetanu.

Podáváme zapečené v toastovém chlebu.

Vystačí na 20 toastů.

recept
č.5

Fazole po balkánsku

  • 1kg fazolí (červených)
  • 2 cibule
  • hladká mouka
  • olej
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 3 rajčata
  • rajčatový protlak (malý, 70g)
  • sladká paprika
  • pepř
  • sůl

Fazole přes noc namočíme do vody. Druhý den je propláchneme a do změknutí je vaříme (cca 30-40min.). Připravíme jíšku - nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a přidáme přiměřené množství hladké mouky. Chvíli smažíme, mimo plamen přisypeme sladkou papriku, zamícháme a vrátíme na chvíli na plamen. Z fazolí slijeme přebytečnou vodu, přidáme rajčatový protlak, prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, přidáme nakrájené papriky a rajčata a vaříme, dokud papriky nezměknou, pak přidáme jíšku, zamícháme a vše převaříme.

Podáváme s pečivem, příp. s uzeninou či masem.

Vystačí na 8 porcí.

recept
č.6

Palačinky

  • 2 litry mléka
  • 5 vajec
  • 800g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • olej

Z mléka, vajec, mouky a soli umícháme těsto. Na pánvi s trochou oleje z něj usmažíme palačinky.

Podáváme s marmeládou, cukrem, jogurtem, šlehačkou příp. se sýrem, špenátem, ...

40 palačinek

recept
č.7

Špagety s brokolicí a sýrovosmetanovou omáčkou

  • 800g kuřecích řízků
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • 2 brokolice
  • kmín drcený
  • 1 zakysaná smetana 400ml
  • kari
  • 200g taveného sýra
  • hladká mouka

Z kuřecího masa nakrájíme medailonky, které osolíme, opepříme a osmažíme na oleji.
Brokolici uvaříme v osolené vodě s trochou drceného kmínu.
V jiném hrnci připravíme omáčku: Do 400ml vroucí vody vmícháme smetanu, sůl, kari a sýr. Můžeme zahustit trochou hladké mouky. Do omáčky vmícháme brokolici a maso, chvíli povaříme.

Podáváme se špagetami.

Pro 8 osob.